Αρχική σελίδα

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

2014


2014:ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

 
Πλεον ειναι φανερο οτι η παρακμη της κινηματογραφικης μουσικης στις μεγαλες παραγωγες ειναι βεβαιαη και ολοφανερη.Εκει που την δεκαετια του 90 τα μεγαλα μπλοκμαστερ διεθεταν και ολοκληρη συμφωνικη ορχηστρα απο πισω τωρα εχει καθιερωθει ενας εργοστασιακος ηχος με 30-40 οργανα που συπληρωνεται απο υπολογιστες.Το αποτελεσμα ειναι απο κακα εως μετρια σαουντρακ.
     Στα action και fantasy scores ελαχιστα διακρινονται.Το εκπληκτικο επος του Τζιακινο Star Trek Into Darkness που μας θυμιζει εντονα Τζων Γουιλιαμς με την δραση και τον λυρισμο του, το Stalingrad του Μπανταλαμεντι με 5 κυριως θεματα συγκλονιστηκα και με εμφαση στην μελωδια, και  το The Hobbit: The Desolation of Smaug οπου παλι ο Σορ κανει παπαδες αλλα μελωδικα δεν υπαρχουν τοσο συγκλονιστηκα θεματα οπως στις προηγουμενες δουλέιες του.Πιο πισω διασωζεται το The Lone Ranger του Ζιμερ  μια πολυ εντυπωσιακη και ευρηματικη δουλεια.Τα υπολοιπα ειναι απο κακα εως ενδιαφεροντα. Τα After Earth του Τζειμς Νιουτον Χαουαρντ μετριο.Το Elysium του Ryan Amon αδιαφορο. Το  G.I. Joe: Retaliation του Χενρυ Τζακμαν αδιαφορο.Το A Good Day to Die Hard του Μπελτραμι μετριο υπερφορτωμενο και κουραστικο.Το The Hunger Games: Catching Fire του Τζειμς Νιουτον Χαουαρντ μετριο, Το Iron Man 3 του Μπαριν Ταιλερ αδιαφορο. Το Jack the Giant Slayer και Oz the Great and Powerful των Τζων Οτμαν και Ντανυ Ελφμαν χρησιμοπουουν ολοκληρη συμφωνικη ορχηστρα μεν αλλα χωρις καθαρα θεματα και οικονομια.Το αποτελεσμα ειναι εκπληκτικο στην ταινια μα μετριο σαν μουσικο ακουσμα. Το Man of Steel του Ζιμερ αδιαφορο. Το Oblivion των Anthony Gonzales, Joseph Trapanese αδιαφορο.Το Pacific Rim του Τζουαντι αδιαφορο. Το Thor:The Dark World του Μπραιν Ταιλερ εχει ενα ενδιαφερον μιας και θεματικα εχουμε 4-5 μελωδιες ευδιακριτες αλλα η φτωχη και τσαπατσουλικη ενορχηστρωση χαλαει το ακοιυσμα. Τα The Wolverine και World War Z του Μαρκο Μπελτραμι αδιαφορα!!! Το Gravity του Στιβεν Πραις εχει δυο μεγαλειωδη θεματα και τιποτε αλλο.Τελος το 47 ronin του Εσκερι ειναι απλως ενδιαφερον.
       Στο δραμα εχουμε συγκρουση δυο γιγαντων. Του Τζων Γουιλιαμς με το The Book Thief και του Εννιο Μορικονε με The Best Offer, δυο πολυ καλα σκορ που ομως δεν φτανουν τα αριστουργηματα του παρελθοντος.Το Philomena του Ντεσπλατ ειναι ενα καλο σκορ που ομως δεν εχει την δυναμη αλλων δραματικων σκορ του μεγαλου Γαλλου συνθετη.Το αριστουργημα αυτης της κατηγοριας ερχεται απο τον Γκερκ Αμστρονγκ και τον The Great Gatsby.Σαουντρακ πληθωρικο με μεγαλη εμπνευση εναλαγες στο υφος πυκνοτατη ενορχηστωση και τουλαχιστον τεσσερα αξιομνημονευτα θεματα.Επισης εξαιρετικο ειναι και το The Grandmaster του Ουμεμπαγιασι.
       Στα θριλερ τρομου ειχαμε δυο λαμπρες συνθεσεις. Το Evil Dead του Μπανος που ειναι και μια ενορχηστωτικη αποθεωση μια πολυ επιθετικη και βιαια συνθεση οπου η μουσικη τρεχει διαρκως χωρις σταματημο και το ελεγειακο λυρικο δραματικο θριλερ του Ντονατζιο Passion.
        Στα καρτουν ειχαμε καλες προσπαθειες μα μεχρι εκει.Το Epic καλο, το Frozen των Christophe Beck, Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez καλο. Το Monsters University του Ραντυ Νιουμαν μετριο.Το Planes του Μαρκ Μαντσινα ενδιαφερον.Το The Croods του Αλαν Σιλβεστρι καλο.To The Wind Rises του Χισασι προφανως ξεχωριζει και ειναι η καλυτερη δουλεια απ ολα τα καρτουν αλλα η ενορχηστρωση του και οι μελωδιες του θυμιζουν εντονα το Il postino του Λουις Μπακαλοφ.
      

Winner

Gravity Steven Price

Nominees

The Book Thief-John Williams

Her-William Butler and Owen Pallett

Philomena-Alexandre Desplat

Saving Mr. Banks-Thomas Newman

 

ΤΟΠ 10

1.Star Trek Into Darkness - Michael Giacchino

2.The Great Gatsby - Graig Amstrong
 
3.Evil Dead - Roque Baños
 
4.Stalingrad - Angelo Badalamenti
 
5.The Grandmaster - Shigeru Umebayashi
 
6.The Hobbit: The Desolation of Smaug - Howard Shore
 
7. Passion - Pino Donaggio
 
8.The Wind Rises - Joe Hisaishi
 
9.The Best Offer - Ennio Morricone
 
10.The Book Thief - John Williams
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 σχόλια:

  1. εγω γραφω και τα εκτος χολλυγουντ που ειναι παρα πολλα και δεκαδα πολυ δυσκολα βγαινει !

    *the hobbit : the desolation of smaug(special edition) - howard shore
    romeo and juliet, escape from tomorrow - abel korzeniowski
    the physician - ingo ludwig frenzel
    the little wizard - marc timon barcelo & miguel cordeiro
    star trek into darkness(deluxe edition) - michael giacchino
    the dark side of light - gus reyes
    night train to lisbon - annette focks
    the brotherhood - arnau bataller
    the liberator - gustavo dudamel
    baczynski - bartosz chajdecki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν τα έβαζα όλα πρώτο είναι το Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Κορζενιεφσκι..αριστούργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή