Αρχική σελίδα

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Ο Άνθρωπος κέρδισε τον υπερήρωα και έγινε Υπερ Άνθρωπος.

                                           Εις το όνομα του Πίτερ Πάρκερ




Το σκορ του Michael Giacchino  είναι αριστούργημα και πλήρως προσαρμοσμένο στο character arc του Πίτερ Πάρκερ και του Spider man . Στην αρχή υπάρχει το βασικό θέμα με ποπ βερσιόν και υπάρχουν αρκετά ελαφριά cues . Αυτό γίνεται γιατί ο Πίτερ Πάρκερ είναι πλέον ο πιο διάσημος άνθρωπος του πλανήτη και δεν μπορεί να μείνει λεπτό μόνος του. Είναι δηλαδή σαν ένα ποπ είδωλο  γι’ αυτό και η μουσική έχει ανάλαφρα χρώματα. Όταν η κατάσταση σοβαρεύει, σοβαρεύει και η μουσική. Στην κορυφαία στιγμή του έργου και της μουσικής όπου είναι η θυσία του Πίτερ Πάρκερ που προκειμένου να σώσει τον κόσμο πρέπει να γίνει άγνωστος ακόμη και στον κολλητό του και στην κοπέλα που τον αγάπησε το character arc του αποκτά μια θεϊκή φύση. Έτσι είναι πολύ λογικό αυτή η σκηνή να επενδύεται μουσικά στο φινάλε με χορωδίες!!! Ο Πίτερ Πάρκερ με αντάλλαγμα την προσωπική του ευτυχία γίνεται ένας Μεσσίας. Ένας ήρωας απ’ αυτούς που προχωράνε κι ας ξέρουν ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει το μηδέν. 

Το Track Forget Me Knots που αρχίζει με τα θέματα που έφτιαξε ο Τζιακίνο για την σκηνή του θανάτου της αγαπημένης του θείας -που είναι δύο το Responsibility και το Redemption και ακούγονται στο Track Exit Through the Lobby - εδώ ερμηνεύονται  από πιάνο άρπα και τσέλο για να προστεθεί αργότερα όλη η ορχήστρα και η χορωδία. Μα η έκπληξη δεν τελειώνει εδώ . Καθώς η θυσία προχωράει σε αυτά τα δυο θέματα προστίθεται και το θέμα του Spider man να παίζει με μεγαλοπρέπεια από χορωδία και να δοξάζεται σαν ένας θεός που βαδίζει προς την δική του καταστροφή με θάρρος και αυταπάρνηση. Και είναι αυτός ο ηρωισμός του Πίτερ Πάρκερ που τον κάνει να ξεπερνάει τον ηρωισμό του υπερ- ήρωα. Ο Πίτερ Πάρκερ ξέρει ότι οδεύει προς τον χαμό του ενώ ο Spider man κάθε φορά που εφορμά για να συντρίψει τους εχθρούς του πιστεύει ότι θα βγει νικητής. Έτσι ο άνθρωπος έκανε την υπέρβασή του, κέρδισε τον υπερ -ήρωα  και μεταμορφώθηκε  πλέον σε υπεράνθρωπο. 


Ετούτη η μαγική στιγμή αποτυπώνεται εύλογα και στην μουσική όπου τα τρία θέματα (Responsibility – Redemption – Spider man )  αλληλοσυμπληρώνονται για να οδηγηθούν όλα μαζί σε μια θεϊκή κορύφωση. Η στιγμή της αποθέωσης και η μετάβαση από την ευτυχία στην δυστυχία κατά τον Αριστοτέλη επενδύεται μουσικά με μια δοξασία θρησκευτικής φύσης. Και έτσι είναι. Η ανατριχιαστική στιγμή που νικάει ο άνθρωπος τον υπερ- ήρωα δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική προσέγγιση . Ο Πίτερ Πάρκερ νίκησε τον spiderman πεθαίνοντας. Σκότωσε ο ίδιος την προσωπική του ευτυχία για να υπηρετήσει μια ανώτερη ιδέα. Έφτασε σε ένα πνευματικό επίπεδο κατά πολύ ανώτερο του διάσημου alter ego του. Μόνο έτσι μπορεί να νικήσει ένας άνθρωπος έναν  υπέρ -ήρωα. Ηθικά. Πνευματικά. Γιατί φύση του ανθρώπου δεν είναι η μοιρολατρία. Αλλά η υπέρβαση. Ο Υπερ -άνθρωπος είναι ανώτερος του Υπερ - Ηρώα. Ζήτω ο Πίτερ Πάρκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου