Αρχική σελίδα

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

ΤΑ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΟΡ ΤΟΥ 2022 ΓΙΑ ACTION/ANDVENTURE/ EPIC ΤΑΙΝΙΕΣ

 1)     The Railway Children Return - Edward Farmer, Martin Phipps



Σχεδόν 52 χρόνια μετά την πρώτη ταινία έρχεται το σίκουελ. Η ιστορία διαδραματίζεται μετά από 40 χρόνια και  ακολουθεί μια νέα ομάδα παιδιών που απομονώνονται σε ένα χωριό του Γιορκσάιρ κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και συναντούν έναν νεαρό στρατιώτη.

Το σκορ είναι υπέροχο και διαθέτει ένα από τα χαρακτηριστικότερα μουσικά θέματα για φέτος.

Ο ένας από τους συνθέτες, ο Edward Farmer, αναφέρει: “Τα πρώτα μουσικά κομμάτια που έγραψα για την ταινία ήταν τα cues  με τίτλο «God’s Country» and «Dreams of Home». Το μοντάζ ήταν στο πρώιμο στάδιο , οπότε συνέθετα μόνο από το σενάριο και μερικές σύντομες σεκάνς, αλλά η ταινία είχε ήδη ένα υπέροχο πνεύμα. Οι χαρακτήρες είναι συναρπαστικοί, η κινηματογράφηση όμορφη και η αφήγηση προσφέρει ένα συναρπαστικό μείγμα παιδικής περιπέτειας, με φόντο τον πόλεμο και την καταπίεση. Εργαστήκαμε σκληρά για να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ σκότους και φωτός, και αυτά τα δυο θέματα  πιστεύουμε ότι το εκφράζουν ιδανικά. Οι μελωδίες έχουν χώρο να αναπτυχθούν και αρκετές σεκάνς επεξεργάστηκαν πάνω σε αυτά τα πρώιμα θέματα, δίνοντάς τους μια ισχυρή σύνδεση με την ταινία. Μεγάλωσα περίπου 20 μίλια από το σημείο όπου διαδραματίζεται η ταινία, οπότε είχα επίσης μια μεγάλη αίσθηση των ανθρώπων και των τόπων που περιβάλλουν την ιστορία. Το Γιορκσάιρ προσελκύει συχνά την προσοχή για τις τοποθεσίες γυρισμάτων, αλλά για μένα, είναι ένα μέρος πλούσιο σε πολιτισμό, μουσική, τέχνη και γενναιοδωρία. Είναι αυτό το πνεύμα, σε συνδυασμό με την αίσθηση της περιπέτειας, που προσπάθησα να συλλάβω και αυτή η μελωδία αναπτύσσεται σε όλη την παρτιτούρα, πρωταγωνιστώντας στη μεγάλη κορύφωση της ταινίας».

Αυτό λοιπόν το ευγενές θέμα που αναδεικνύει πολιτισμό νοσταλγία και ομορφιά το God’s Country το βρίσκουμε σε αρκετές παραλλαγές όπως στο “Dry Stone Walls” “Hide and Seek”  “Choosing” με κορυφαίο το “The Railway Children” το οποίο δανείζεται φράσεις από το Hook του Williams και το Alice in Wonderland του Έλφμαν. Αυτό το θέμα θα το συναντήσουμε και στην σύντομη εκδοχή του στο “Conkers”.

Επίσης θα το συναντήσουμε και σε action cues όπως αυτά είναι τα “Getaway” και Military Police.

Μα και στην πιο δραματική και ευαίσθητη μορφή του το θέμα είναι απλά θεσπέσιο. Το cue Evacuation Kids ντελικάτο φίνο και δοξαστικό είναι ένα από τα highlights της χρονιάς και   αποτελεί έναν ιδανικό φόρο τιμής στα παιδιά και το θάρρος του.

Πέρα όμως απ’ αυτό το θέμα  έχουμε και εξαιρετικές δραματικές στιγμές με το βιολί να είναι σε πρώτο λόγο όπως στα cues “Don’t Want to Go”, “Telegram” με κορυφαίο το  “In the Night”.

2)    Super Furball Saves the Future - Panu Aaltio



Η ταινία είναι μια οικογενειακή ταινία δράσης-περιπέτειας από τη Φινλανδία, και αποτελεί την  συνέχεια της ταινίας Supermarsu του 2018, που την μουσική την είχε υπογράψει πάλι ο Aaltio. Η υπόθεση έχει να κάνει με την  Εμίλια, ένα νεαρό κορίτσι που έχει αποκτήσει μια μυστική υπερδύναμη από το κατοικίδιο ινδικό χοιρίδιο της και πρέπει να αντιμετωπίσει μια απειλή σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή,

Πάλι ένα υπέροχο σκορ από τον Panu Aaltio που πέρυσι ήταν ο συνθέτης της χρονιάς με τρία απίθανα σκορ όπως η περιπέτεια της Πατάτας το Finders of the lost Yacht και το ντοκιμαντέρ με την αριστουργηματική μουσική Tale of the Sleeping Giants   Και πως να μην έχει μια κλάση και μια κουλτούρα μιας και είναι εκπαιδευμένος στο τσέλο από την ηλικία των 6 και σπούδασε κλασική μουσική στην Ακαδημία του Σιμπέλιους στο Ελσίνκι.

Έχοντας λοιπόν αυτή την εκπαίδευση πάνω του δεν είναι τυχαίο που τις περισσότερες φορές τα action cue του διαθέτουν μια οικονομία μια σαφήνεια και δεν στερούνται μελωδίας αποφεύγοντας έτσι την περιγραφική υπερφορτωμένη και φλύαρη action music άλλων συνθέτων.

Εδώ ο Φινλανδός έχει πάρει την 97μελη Tampere Philharmonic Orchestra, η οποία ερμηνεύει άψογα την πλούσια γραφή του η οποία μας φέρνει στο νου τα περιπετειώδη σκορ του John Williams με ηρωικές φράσεις από χάλκινα γρήγορο τέμπο στα έγχορδα λυρικές κορυφώσεις και ανάλαφρα action cues με την μορφή Scherzos με κορυφαίο το φρενήρη Bee escape. Είναι απλά υπέροχο να ακούς τέτοιον ήχο που δεν μιμείται τον μεγάλο Δάσκαλο. Η συμφωνική ορχήστρα δίνει απεριόριστες δυνατότητες αν είσαι ικανός μουσικός και δεν θα είναι ποτέ ξεπερασμένη.

Το υπέροχο βασικό θέμα της πρώτης ταινίας επιστρέφει και αναπτύσσεται πολύ δεξιοτεχνικά χωρίς όμως ποτέ να γίνεται αυτοσκοπός. Και οι ηρωικές του φράσεις ξεπετάγονται μέσα από φρενήρη action cue όπως πρέπει να συμβαίνει σε κάθε καλό action score. Μάλιστα στο cue no more superpowers το βασικό θέμα  παίρνει μια λυπητερή μορφή  για να θρηνήσει τον ηρώα που πλέον δεν έχει υπερδυνάμεις.

Όμως ο συνθέτης δεν αφήνει το βασικό του θέμα ανυπεράσπιστο. Το έχει υποστηρίξει με δευτερεύων ιδέες ιδίας ποιότητας.

Μια πολύ δραματική μελωδία στο εξαιρετικό Talking with mom, το μιλιταριστικό θέμα του κακού για χορωδία στο Return to the Future που θυμίζει εμβατήριο κόκκινου στρατού και το θέμα της μέλισσας που είναι μια υπέροχή λαϊκή μελωδία που θυμίζει τραγούδι.

Αυτοί λοιπόν οι 3 θεματικοί άξονες θα μπλεχτούν στα action cues και θα γίνει χαμός με κορυφαίο παράδειγμα το Theres still time.  

Επίσης υπάρχουν και μοντέρνα στοιχεία όπως στο Techno Future που η συμφωνική ορχήστρα συμπορεύεται με ηλεκτρονικά τύπου Μάτριξ.

Όμως το κορυφαίο δευτερεύων θέμα είναι το Σιφρινικό The Secret Mission ένα cue αγωνίας και δράσης με Τζάζικες πινελιές και υπεροχή γραφή για έγχορδα.

3)  The Unbearable Weight of Massive Talent - Mark Isham



Σε αυτή τη γεμάτη δράση κωμωδία, ο Νίκολας Κέιτζ υποδύεται τον Νικ Κέιτζ, διοχετεύοντας τους εμβληματικούς του χαρακτήρες καθώς είναι παγιδευμένος ανάμεσα σε έναν σούπερ θαυμαστή (Πέδρο Πασκάλ) και μια πράκτορα της CIA (Τίφανι Χάντις).

Με το που ανακοινώθηκε αυτή η ταινία ολόκληρος ο κινηματογραφικός πλανήτης την περίμενε πως και πως. Και η ταινία τήρησε τις υποσχέσεις της παρόλο την φτηνή παραγωγή της και τις ευκολίες της.

Στο σκορ συναντάμε τον τρομπετίστα και βετεράνο της κινηματογραφικής μουσικής Mark Isham ο οποίος έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ ζωντάνιας και κεφιού. Ο συνθέτης σε συνέντευξή του δήλωσε « Let’s do a very traditional score that borrows from Morricone, Mancini or Lalo Schifrin… I even put Georges Delerue on the list in the beginning, although the more serious European feel didn’t last, but remains in some of the action music. But let’s make it timeless, with an 8-bar John Barry type theme that resonates as romance, it resonates as heroism, it resonates as sad and victorious, so that you really tie this thing together as you would in a classic film, because you have this sort of classic actor there…..The music should not pull you out of this marvelous, rompish ride that the film is».

Καλά διαβάσατε. Morricone Schifrin Delerue Barry. Φόρο τιμής καταθέτει ο Isham σε αυτούς τους γίγαντες. Έχουμε ηλεκτρική κιθάρα που συμβολίζει τα σπαγγέτι γουέστερν, φλαμένγκο, κλασική κιθάρα που σύμφωνα με τα λεγόμενα του συνθέτη σχολιάζει τον τόπο και την σχέση των χαρακτήρων, ηλεκτρικά πιάνο κρουστά και ορχήστρα συνοδεία ηλεκτρονικών για τα action cues, Τζαζυ και R&B επιρροές για το ανάλαφρο ύφος.

Ο φόρος τιμής στον Morricone φαίνεται στο highlight  του σκορ, το track  Black Box ένα θεσπέσιο θέμα για σοπράνο, ηλεκτρική κιθάρα,  ντραμς και ορχήστρα.

Ο φόρος τιμής στον Schifrin διαφαίνεται καθαρά στα track “General”  όπου θα ακούσετε και μια σύντομη φράση από τις επικίνδυνες αποστολές, και “Heist” όπου η ακουστική κιθάρα, το Τζαζ ύφος, το φλάουτο, τα κρουστά και η ορχήστρα συνθέτουν ένα cue γεμάτο σασπένς σαν αυτά που έκανε ο τιτάνας ο Schifrin την δεκαετία του 70ς.

Τέλος τα action cues Nick-Napped, Running on Acid, Duel, Motorcycle Chase, Olivia and The Girls Escape, Javi Stands, Embassy Chase – Finale είναι το ένα καλύτερο από το άλλο, και διακρίνει κανείς τον φόρο τιμής στον John Barry και τα Τζειμςμποντικα του σκορ στα climax των cues με τις κορυφώσεις των χάλκινων με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Javi Stands όπου εκεί ο Barry παντρεύεται με τον Morricone, Barbara from Santa Barbara στα τελευταία δευτερόλεπτα, Motorcycle Chase όπου η ηλεκτρική κιθάρα θυμίζει Μποντ  και στο Embassy Chase – Finale όπου  Barry, Morricone, και Schifrin γίνονται ένα!!!

Παράθυρο στο παρελθόν ετούτο το έξοχο σκορ που δεν χορταίνεις να ακούς ξανά και ξανά. Μα και μέσα στην ταινία ο σκηνοθέτης και ο sound designer το σεβάστηκαν και το ανέδειξαν.

4)     BLUEBACKNigel Westlake



Παιδική ταινία περιπέτειας από την Αυστραλία  γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Robert Connolly. Πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί μεταξύ αυτών οι Mia Wasikowska, ο Eric Bana και η Radha Mitchell.

Όταν η Άμπι συνειδητοποιεί ότι το ψάρι - το οποίο ονόμασε «Blueback» - απειλείται, εμπνέεται από τη ακτιβίστρια μαμά της, Ντόρα, και αναλαμβάνει λαθροθήρες για να σώσει τη φίλη της.

Θέμα που παραπέμπει στο free wilily και έχει ένα μαγευτικό σάουντρακ τον Αυστραλό Nigel Westlake ο οποίος δεν έκανε ποτέ καριέρα στο Χόλυγουντ παρά το ότι το 1996 έκανε μια σούπερ επιτυχία με το Babe το ζωηρό γουρουνάκι. Μάλλον γιατί προτιμάει συμφωνική ορχήστρα και όχι την drone music που έχει κατακλίσει τις μεγάλες παράγωγες.

Η συμφωνική ορχήστρα της Μελβούρνης ερμηνεύει θέματα γεμάτα συναισθήματα ενώ την υποστηρίζει λαμπρά το τσέλο που σολάρει δηλώνοντας το κύριο θέμα που αιθέρια πηγαινοέρχεται παλλόμενα σαν κύμα.

Το σκορ έχει μεγάλα και χορταστικά cues που εκφράζουν ιδανικά τον θαλάσσιο πλούτο τα πλάσματα τα συναισθήματα των χαρακτήρων ενώ περιγράφεται και η φωνή των φαλαινών με περίεργους ήχους.

Πέρα του βασικού leitmotif δεν έχουμε κάποιο άλλο αξιομνημόνευτο θέμα αλλά η παρτιτούρα είναι τόσο πλούσια σε χρώματα υφές και ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει στον κόσμο της ταινίας και ας μην έχει αναγνωρίσιμες μελωδίες.

Θαυμάσια cues με εκλεκτή ενορχήστρωση από άρπα βιολί και τσέλο συνδιαλέγονται όπως στο υπέροχο Saving longboat Day ενώ στο trouble at Robber head νιώθεις τα κύματα να σκάνε δίπλα σου.

5)     Jack Mimoun et les secrets de Val Verde - Mathieu Lamboley



Δύο χρόνια αφότου επέζησε μόνος του στο εχθρικό νησί Val Verde, ο Jack Mimoun έγινε ο απόλυτος σταρ περιπέτειας. Το βιβλίο που αφηγείται την εμπειρία του είναι μπεστ σέλερ και η τηλεοπτική του εκπομπή σπάει ρεκόρ τηλεθέασης. Στη συνέχεια τον προσεγγίζει η μυστηριώδης Aurélie Diaz που θα φέρει τον Jack Mimoun πίσω στο Val Verde για να τον εκπαιδεύσει αναζητώντας το θρυλικό σπαθί του πειρατή La Buse.

Γαλλική προσπάθεια ώστε να αποκτήσουν και οι Γάλλοι τον δικό τους Ιντιάνα Τζόουνς.

Στην μουσική συναντάμε τον εξαιρετικό Mathieu Lamboley ο οποίος έγραψε τα θέματα σαν σουίτες και όχι σαν σκορ.

Το θέμα του Jack Mimoun είναι μελωδικό ηρωικό και περιπετειώδες αλλά διαθέτει κάποιες σύγχρονες ευκολίες που πηγάζουν από την χρήση ηλεκτρονικών. Ευτυχώς η παρουσία τους καθόλι την διάρκεια του σκορ είναι διακριτική.

Το θέμα Les secrets de Val Verde που αντιπροσωπεύει τον πρόλογο της ταινίας είναι κι αυτό ένα πολύ χαρακτηριστικό μελωδικό θέμα ωραίο λυρικό και μεγαλοπρεπές και θυμίζει πολύ τα θέματα που έκανε ο Χόρνερ και στην ουσία πρόκειται για το ίδιο το θέμα του Jack Mimoun αλλά σε άλλη τονικότητα.

Για την μυστηριώδη γυναικάς που βάζει τον ήρωα σε νέα αποστολή την Aurélie ο Lamboley της έγραψε ένα θέμα σαγηνευτικό καλοσυνάτο στην επιφάνεια αλλά σκοτεινό στο βάθος.

Το θέμα της Ζούγκλας είναι απειλητικό και περιπετειώδες με ηλεκτρονικά και κρουστά.

Το θέμα που υπάρχει σε παραλλαγές είναι το θέμα του ήρωα και το  Les secrets de Val Verde και θα τα συναντήσουμε και σε action cues όπως αυτά είναι τα La cascade το Panique à bord που θυμίζουν James Newton Howard το Les mystères de la Buse όπου το ηρωικό θέμα ξεπετάγεται μέσα από σκοτεινές χορωδίες και ρυθμικά έγχορδα και στο Sauve-qui-peut. Κορυφαίο όμως action cue κατά την άποψή μου είναι Chute libre ένα στροβιλιζόμενο θέμα με μια αποπνικτική ενορχήστρωση και πολύ νευρώδη ρυθμό

Το βασικό θέμα του ήρωα και το θέμα του Les secrets de Val Verde γίνονται ένα στο υπέροχο cue Le héros, ενώ στο  Chant des pirates που αρχίζει με σοπράνο το βασικό θέμα επιστρέφει σε πειρατικό στυλ και μας υπόσχεται πως η περιπέτεια δεν τέλειωσε.

Γενικά θαυμάσιο σκορ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

6)     PLUNDER QUESTMassimo Sammi



Κάτι μεταξύ Ιντιάνα Τζόουνς και Κώδικας Ντα Βίντσι ετούτη η διασκεδαστική περιπέτεια που έχει στις τάξεις της ένα πανέμορφο σκορ από τον Massimo Sammi που είναι και το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με ένα  πολύ χαρακτηριστικό βασικό θέμα ηρωικό και χαρούμενο και με μερικά έξοχα action cues με παλιομοδίτικα ηχοχρώματα χωρίς υπερφόρτωση ορχήστρας.

Το βασικό του θέμα είναι επηρεασμένο από το Ιντιάνα Τζόουνς με την τρομπέτα να σαλπιγγίζει ένα ηρωικό μοτίβο.

Το cue This Place Is Weird είναι ένα πολύ ευρηματικό cue που περιγράφει με ευφάνταστο τρόπο το μέρος της ιστορίας , ενώ τα action cues The Quest Starts, The Big Fight έχουν δηλώσεις του ηρωικού μοτίβου.

Και φυσικά υπάρχει και το ερωτικό στοιχείο που περιγράφουν θαυμάσια τα cues This Will Help, Let’s Find Out και The Kiss με έμφαση στα ξύλινα, ενώ το Betrayal and Aftermath είναι το δραματικό θέμα του σκορ.

Και τώρα η έκπληξη. Το μόνο ζωντανό όργανο είναι η τρομπέτα. Όλα τα άλλα είναι samples, αλλά διάολε δεν φαίνεται καθόλου και σε κάνει να αναρωτιέσαι τι μπορεί να κάνει αυτός ο νέος συνθέτης αν πάρει μια πραγματική ορχήστρα στα χέρια του.

7)     Pawankhind vol 1 και 2- Devdutta Manisha Baji



To Pawankhind είναι μια ιστορική δραματική ταινία Ινδικής γλώσσας  Marathi του 2022. Η ταινία απεικονίζει την ιστορική τελευταία στάση της οπισθοφυλακής που έλαβε χώρα στις 13 Ιουλίου 1660 σε ένα ορεινό πέρασμα στην περιοχή του οχυρού Vishalgad, κοντά στην πόλη Kolhapur, Μαχαράστρα, στην Ινδία μεταξύ του Maratha Warrior Baji Prabhu Deshpande και του Siddi Masud του σουλτανάτου Adilshah, γνωστού ως Μάχη του Pavan Khind.

Το σκορ διακατέχεται απο την σύγχρονη τάση που κατακλύζει σχεδόν κάθε action και history movie και δεν είναι άλλος από τον γνωστό ήχο της Ζιμερικής ευκολίας. Εκείνο που το σώζει όμως κάπως και το διαφοροποιεί είναι τα ινδικά εθνικ στοιχεία, όπως ινδικά βιολιά, χορωδίες, φωνητικά, κρουστά και πνευστά. To πιο εντυπωσιακά track είναι το αισθησιακό women of Pawankhind και το Siddi Jauhar . Οι φίλοι του Ζίμερ  θα το ευχαριστηθούν.

8)     PRANCER: A CHRISTMAS TALE – Mark McKenzie



Η ιστορία ακολουθεί ένα κοριτσάκι με το όνομα Γκλόρια που, μαζί με τον χήρο παππού της Μπαντ, που  κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων, συνδέονται με ένα τάρανδο που θα τους  βοηθήσει στην επούλωση των οικογενειακών ρωγμών.

Οι περιορισμοί του προϋπολογισμού σήμαιναν ότι ο McKenzie έπρεπε να γράψει την παρτιτούρα για μια εντελώς ηλεκτρονική ορχήστρα από υπολογιστή, με τα μόνα αληθινά όργανα να είναι το πιάνο και κάποια ξύλινα πνευστά.  Και αυτό είναι πολύ κρίμα να συμβαίνει σε έναν συνθέτη που έχει διαπρέψει όσες φορές χρησιμοποιεί συμφωνική ορχήστρα. Όμως ακόμη κι έτσι οι μελωδίες  του σκορ είναι εκεί για να ταξιδέψουν τον ακροατή.

Η μουσική του αγγίζει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων είναι συγκινητική, τρυφερή, λυρική ενώ στιγμές γίνεται χαρούμενη και αισιόδοξη ενώ κάποιες άλλες περιπετειώδεις ενώ δεν λείπει και αυτή η μαγική ατμόσφαιρα που προσφέρει ο χρόνος που εξελίσσεται η ιστορία που δεν είναι άλλος από τα Χριστούγεννα Με μια 90μελης ορχήστρα και χορωδία το σκορ θα έλαμπε. Ο Mark McKenzie είναι ακόμη μια περίπτωση πολύ καλού  συνθέτη που το ίδιο το σύστημα τον έχει αναγκάσει να δουλεύει σε τριτοτέταρτα πρότζεκτ. Μια μάτια στο σκορ του Max and me όπου είναι ένας κοντινός συγγενής της Λίστας του Σίτλνερ του Γουίλιαμς θα σας πείσει για το ταλέντο αυτού του μουσικού.

 

9)     The Mute Man of Sardinia (Il muto di Gallura) - Paolo Baldini DubFiles



Αυτή η ιστορία, που διαδραματίζεται στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα στη Σαρδηνία, περιστρέφεται γύρω από τη διαμάχη που πραγματικά έλαβε χώρα μεταξύ των οικογενειών Vasa και Mamia και που οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από εβδομήντα ανθρώπων.

Η μουσική του Paolo Baldini DubFiles έχει πολλά στοιχεία από τα σπαγγέτι γουέστερν του Μορικόνε με φωνητικά μπάντζο, τύμπανα περίεργες ενορχηστρώσεις, απλές μελωδίες μοντέρνα ηλεκτρονικά στοιχεία  αλλά δεν είναι αυτό που λέμε αντιγραφή. Έχει την δικιά της ταυτότητα και το σκορ  είναι πολύ μεθυστικό. 

10)    Elona Holms 2 – Daniel Pemprerton



H Enola Holmes αναλαμβάνει την πρώτη της επίσημη υπόθεση για να βρει μια αγνοούμενη κοπέλα καθώς οι σπίθες μιας επικίνδυνης συνωμοσίας πυροδοτούν ένα μυστήριο που απαιτεί τη βοήθεια φίλων - και του ίδιου του Σέρλοκ - για να ξετυλιχτεί.

 

Ευφάνταστη και απολαυστικότατη περιπέτεια σοσιαλιστικών προδιαγραφών με ένα απίστευτο midpoint διάρκειας 10 λεπτών!. Έχοντας  αυτή την τόσο διασκεδαστή ταινία μπροστά του ο Pemprerton πραγματικά ξεσαλώνει.

Κατ’ αρχήν, έχει κάνει κάτι σπάνιο για σειρά ταινιών με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Έχει αλλάξει το βασικό θέμα που της είχε γράψει την πρώτη ταινία και δικαίως. Το σκορ για την πρώτη ταινία ήταν πολύ όμορφο αλλά του έλειπαν δυο πράγματα. Η αναγνωρίσιμη μελωδία και το νεύρο. Εδώ τα έχει και τα δυο.

Το θέμα της Ελόνα Χολμς πλέον έχει μια εθιστική μελωδία που σου σφηνώνεται στον εγκέφαλο και το σιγοτραγουδάς συνέχεια. Μοιάζει πολύ με το θέμα που έγραψε ο Ζίμερ για τον Σέρλοκ Χολμς του Γκάι Ρίτσι και της ταιριάζει γάντι. Ζωηρό σπινθηροβόλο σε στυλ οπερέτας και με μια ακατάβλητη ενέργεια ακούγεται σε πολλές ευφάνταστες παραλλαγές.

Για το love theme της Ελόνα Χολμς με τον Tewkesbury τους έγραψε ένα πανέμορφο βαλς πολύ λυρικό και ερωτικό. Το dancing lessons ξεκινάει δειλά στην αρχή όπως και η σχέση τους καθώς είναι άγαρμπη σε αυτά όπως οι περισσότερες ιδιοφυΐες αλλά εξελίσσεται σε ένα πολύ φωτεινό και αγαπησιάρικο θέμα πραγματικά χάρμα ακούστε. Μια παραλλαγή του είναι το Elona and Tewkesbury

Για την υπόθεση με τα νεκρά κορίτσια από τον τύφο που σχετίζεται με τις συνθήκες εργοστασίου έγραψε ένα παραμυθένιο θέμα με ονειρικές χορωδίες τύπου Έλφμαν. Το The only power we have είναι ένα αποθεωτικό κομμάτι για την επανάσταση των γυναικών κατά του αφεντικού, ενώ στο The threads intertwined είναι από τα highlight του σκορ καθώς σχολιάζει και τα χαμένα κορίτσια σαν αγγέλους αλλά και την σκοτεινή πλευρά της ιστορίας.

Για τον κακό της υπόθεσης έχουμε ένα υποβλητικό θέμα με επιβλητική χορωδία και Organ όπως αυτό εισάγεται στο cue Deductions όπου η Ελόνα Χολμς οδηγείται για κρέμασμα.

Και φυσικά υπάρχει η μουσική αγωνίας και τα action cues τα οποία δυστυχώς έχουν αυτό τον χοντροκομμένο ήχο της σύγχρονης αισθητικής και όσοι περιμένουν έναν Σέρλοκ τύπου Μπρόουτον με τις περίτεχνες ενορχηστρώσεις θα απογοητευτούν.  Αλλά οκ κάπου συμβιβάζεσαι.

Απολαυστικό μελωδικό και εκρηκτικό το σκορ της Ελόνας Χολμς 2 είναι από τα καλύτερα του συνθέτη.

11)    Hidden Man - Nicolas Errèra



Ένας νεαρός ξιφομάχος στην Κίνα του 1930 επιστρέφει στο σπίτι για να προσπαθήσει να λύσει μια υπόθεση δολοφονίας πέντε ετών.

Τρίτο μέρος της τριλογίας Γκάνγκστερ μετά τα  Let The Bullets Fly και Gone With The Bullets που γυρίστηκε το 2018 αλλά το σάουντρακ κυκλοφόρησε το 2022 και μόνο σε σιντί! Έτσι για να ακούσετε αυτή την εξαιρετική μουσική ή θα πρέπει να αγοράσετε το σιντί (που έχει εξαντληθεί χαχα) ή να δείτε την ταινία που είναι ένα μέτριο πάντρεμα μεταξύ Ταραντινικής αισθητικής και ασιατικών ταινιών πολεμικών τεχνών και αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Κίνας για τα Όσκαρ! Πάντως 5 track υπάρχουν στο site του συνθέτη.

Εδώ ο Γάλλος συνθέτης που δουλεύει σε κινεζικά προτζεκτ τα τελευταία 10 χρόνια στήριξε το σκορ του σε 4 θέματα τα οποία αποτελούν παραλλαγές κλασικών κομματιών που ήθελε ο σκηνοθέτης. Το θέμα της εκδίκησης όπου αντιπροσωπεύει και τον ήρωα είναι ένας φόρος τιμής στα σπαγγέτι γουέστερν με την τρομπέτα να κυριαρχεί..

ΑΛΛΑ ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ

1)    12) Bullet Train - Dominic Lewis

2)  13)   NORTHMAN - music by Robin Carolan and Sebastian Gainsborough,

3)   14)  Hostile Territory - John Koutselinis,

4)   15)  Lost city – Pinar Toprak,

5)   16) Blood on the Crown - Laurent Eygue,

6)     17)Top Gun: Maverick - Harold Faltermeyer Lady Gaga -Hans Zimmer,

7)     18)Botev - Dobromir Kisyov,

8)     19)The Gray Man - Henry Jackman,

9)     20) Beast - Steven Price

1021)  THE WOMAN KING – Terence Blanchard

1122)  MEDIEVAL – Philip Klein

1223)  NINJAS DOWN THE STREET – Matthijs Kieboom

1324)  Emancipation - Marcelo Zarvos

1425)  Devotion - Chanda Dancy

1526)  El Universo de Oliver - Julio de la Rosa

1627)  Saints and Soldiers - J Bateman, Bart Hendrickson

1728)  Railway Heroes - Min He

1829)  Immenhof - Das grosse Versprechen - Hannes De Maeyer

1930)  Againt the ice  - Volker Bertelmann

2031)  KAMPEN OM NARVIK – Christine Hals

2132)  KINGDOM II: Harukanaru Daichi - Yutaka Yamada

2233)  KING – Guillaume Roussel

2334)  Night of the Tommyknockers - Scott Glasgow

2435)  Belle and Sebastian: Next Generation - David Menke

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου